Al vele jaren luidt de zomerschool voor de leerlingen uit klas 1 en 2 het einde van het schooljaar in. Zes dagen lang volgen ze een bijspijkerprogramma in het kernvak Nederlands, Engels of wiskunde of nemen ze deel aan bijzondere en leerzame projecten. Het bijspijkerprogramma is bestemd voor leerlingen, die na een intensief lesprogramma in kleine groepen, alsnog over kunnen naar de volgende klas. Ook leerlingen, die hun basis willen versterken voor komend schooljaar kunnen deze lessen volgen. Alle lesstof van het afgelopen schooljaar komt nog eens voorbij. De leerlingen kunnen, als ze de toets aan het eind van de zomerschool met goed gevolg afgelegd hebben, met een stevige basis over naar het volgende schooljaar. De leerlingen, die geen extra begeleiding voor een bepaald vak nodig hebben kunnen kiezen uit een groot scala zomerschoolprojecten:
De brugklassen kunnen kiezen uit de volgende projecten:
De tweede klas kon kiezen uit de volgende projecten:
Bij “Bon voyage en France” maken de leerlingen een reis door Frankrijk. Onderweg komen ze van alles tegen: de Franse keuken, Franse chansons, strips, kunst, film, mode en toeristische trekpleisters. De groepjes gaat actief aan de slag met deze onderwerpen en maken een vlog van de hoogtepunten van hun reis door Frankrijk.
Bij “Beleef Duitsland” gaan de leerlingen een bezoek aan Bad Bentheim voorbereiden. Er worden activiteiten bedacht, die in deze stad ondernomen kunnen worden. De dag daarna wordt een bezoek aan Bad Bentheim gebracht. De derde dag wordt er een uitzending van Logo gemaakt.
Voor leerlingen, die van koken en lekker eten houden, bestaat bij dit project de mogelijkheid om zelf Spaanse tapas te maken. Er worden recepten uitgekozen, boodschappen gedaan en een mooie menukaart gemaakt. Bekijk het onderstaande filmpje om een idee te krijgen hoe dat toegaat.
Waarom loopt de fietsenkelder op het ATC wel eens onder water en waar komt “De Kei” van Hilversum vandaan? De leerlingen gaan in dit project onderzoeken hoe ’t Gooi is ontstaan. Er wordt een bezoek gebracht aan Museum Hofland. Met de telefoon worden gegevens verzameld over een bepaald gedeelte van Hilversum door middel van “geocoaching”. Aan het eind van het project kunnen de leerlingen aan de hand van één grote maquette laten zien hoe Hilversum is opgebouwd.
Net als bij leerjaar 1 gaan de leerlingen historische gebeurtenissen tot leven wekken door middel van Stop-Motion. Een project bedoeld voor leerlingen, die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Wat is Stop-Motion? Bekijk
hier het filmpje dat eerder dit jaar is gemaakt.
Bij het project economie gaan de leerlingen door de ogen van een ondernemer naar diverse winkels kijken. Ze leren hoe de verkoopprijzen worden vastgesteld en gaan prijzen van verschillende artikelen vergelijken. Er wordt in groepjes bekeken welke winkel hen het meest interessant lijkt en waarom. Een leuk project voor toekomstige ondernemers,
Voor het project BINASK wordt onderzoek in het veld gedaan, en wel op de Laapersheide, dat onderdeel is van het Gooisch Natuurreservaat. Het GNR heeft een aantal jaren geleden een vennetje en het gebied rondom zo ingericht dat het een open gebied is. Als gevolg hiervan kunnen geen bossen gevormd worden en blijft de grond voedselarm. Dit geeft planten en dieren de kans om te overleven. Er wordt door de leerlingen onderzocht of de doelstellingen bereikt zijn. Onderdeel hiervan is laboratoriumonderzoek.
Suppen oftewel Stand Up Paddling is een nieuwe tak van watersport. Je leert je balans te bewaren en bent sportief bezig in de natuur. Een uitdaging voor sportieve leerlingen, die van watersport houden.
Voor creatieve denkers, praktische leerlingen en leerlingen die kunnen samenwerken is het project Architectuur en ontwerpen. Er zijn drie ontwerpopdrachten, die te maken hebben met het ontwerpen en maken van een maquette van een gebouw.
Leerlingen, die het leuk vinden om audiovisueel bezig te zijn komen hier helemaal tot hun recht. Er zal een mini-speelfilm worden gemaakt. De leerlingen leren de basisprincipes van cameravoering, scenarioschrijven en filmopnames maken en monteren.
Op de laatste dag wordt de zomerschool feestelijk afgesloten op school met presentaties van de projecten en een barbecue voor de leerlingen, hun broertjes, zusjes en ouders georganiseerd door de oudervereniging. Hier zijn natuurlijk ook de mentoren en andere docenten bij aanwezig. Het is ieder jaar weer een gezellig samenzijn en een leuk moment om de ouders van klasgenoten te ontmoeten. We hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zullen zijn.